Dette bør du vite om gastronorm (GN), den europeiske størrelse-standarden for storkjøkken.
Enkelt forklart er gastronorm, eller GN som det blir forkortet til, en standardisering av størrelser på storkjøkkenutstyr som bakker, stekebrett, skuffer, ovner, varmeskap, oppvaskmaskiner, disker og mye mer.
Hva er GN 1/1?
GN-systemet er bygget opp på en slik måte at alle størrelser passer sammen. Alle størrelser tar utgangspunkt i GN 1/1 som måler 530 mm x 325 mm.
Det betyr at GN 1/1 er like stor som for eksempel:
-
to GN ½
-
tre GN ⅓
-
fire GN ¼.
Du kan også kombinere forskjellige størrelser. Du vil for eksempel i GN 1/1 få plass til
Se alle gastronormstørrelsene nederst i artikkelen!
Gastronorm - et fleksibelt system
Som du ser finnes det mange måter å sette sammen de ulike gastronorm-størrelsene for å finne den optimale løsningen for ditt bruk.
Enten du skal finne bakker til salatbuffeten i kantinen, eller du skal finne den rette sammensetningen av gastrobakker til varmbuffeten, så har du mange muligheter.

GN kantine og materialvalg
Gastrobakker kommer ikke bare i ulike størrelser, men også i ulike materialer.
Gastrobakker i rustfritt stål er veldig anvendelig og brukes i alt fra matlaging til oppbevaring av mat i for eksempel varmbuffet.
Både polykarbonat og tritan er plastmaterialer som er kjent for sin styrke, holdbarhet og motstand mot høye og lave temperaturer.
I tillegg finner du emaljerte gastronormbeholdere. Disse er ofte populære fordi de kombinerer styrken og holdbarheten til metall med glattheten til emaljen, noe som blant annet gir enkel rengjøring.
Her er alle gastronormstørrelsene
GN 2/1 = 650 mm x 530 mm
GN 1/1 = 530 mm 325 mm
GN 1/2 = 325 mm x 265 mm
GN 1/3 = 325 mm x 176 mm
Se vårt store utvalg av gastrobakker i nettbutikken!